Provat

Provat

It's all about the body

VinPosted by Pierre Modari Sun, April 21, 2013 16:37:12

Igår körde vi en provning på ett företagsevent, där tanken var att låta folk känna skillnaden på viner med liten kropp och viner med stor kropp. Intressant tema då det fick oss att resa genom en stor del av vinvärlden.

Vi började med att jämföra en amerikansk Pinot Noir från Russian River Valley i samma prisklass med vår Cabernet Franc från Nadali (71239). Vinet från Kalifornien var ganska syltigt vid första kontakt men visade senare prov på en härlig kryddighet som dolt sig bakom fruktigheten och den relativt stora kroppen, vinet låg ända upp på 14,5%. Francen var uppskattad av vissa för sin enkla men snygga struktur, mindre omtyckt av andra som vill ha lite mer kropp i sina röda viner. Det fick dom när vi gick vidare till nästa jämförelse.

En Chianti Classico Riserva Ducale från Ruffino (2235) provades bredvid vår Toscano Rosso från MOM (71335). Här var resultatet solklart från början. Alla höll med om att munkarnas "chianti" var ganska likt Ruffinos men hade precis mer av allt. Detta blev mångas favorit, inte bara i "mellankroppsklassen" utan över hela provningen.

När vi gick på de tyngre grejorna ställde vi Natasas Terrano (71219) mot en Merlotbaserad Bordeaux från vänstra stranden. Självklart visade L'Agassant från Chateau L'Agassac upp mer frukt, tydliga härliga lila plommon, men när vi snackade struktur var alla överens om att det är få saker som slår Castello di Rubbias Terrano. Lagringspotentialen spåddes högre hos Terranon, eftersom den fortfarande känns lite stängd i frukten, trots att det är en från 2008 och tanninerna fortfarande har sting i sig. L'Agassant kändes som om den hade något år kvar, men frukten var på sin peak och tanninerna redan lite avtrubbade.

Härlig provning med glad stämning! Härligt också att det första franska vinet korkats upp i vår anspråkslösa provningslokal!


Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.