Provat

Provat

Malmö öl och whisky

ÖlPosted by Pierre Modari Sun, April 21, 2013 19:10:56
I fredags var vi och kollade in öl och whiskyfestivalen i Malmö. Efter en del rykten och antydningar var vi beredda på att det inte skulle hålla samma standard som Stockholm, vilket visade sig vara en ganska precis definition. Malmömässan var stenhårt riktad ENDAST mot konsumenter och drickandet gick före provandet. Inträdet betalades, glaset hyrdes och dryckeskuponger köptes, eftersom fackbiljetter inte fanns att tillgå.

Efter en kort översikt valde vi att prova öl från South Plains i Malmö och från Brekeriet utanför Staffanstorp. Trevliga produkter och snubbar.

Brekeriet har valt en tydlig inriktning mot det klassiska belgiska ölbryggandet, mycket brettanomyces och syra i allmänhet. Trevligt diskrethumlade brygder men med en klar fokus på jäststammar.

South Plains kör den lite vanligare amerikanska stilen, välhumlat och friskt. Även några olika stouts, en öl på råg och någoting med honung i koket. Välgjorda och trevliga, ingen omotiverad beska, som annars är lätt att hitta i öl från bryggerier i denna stilen.

Efter en snabb genomgång av övriga sortimentet och prover hos bla Interbrands (Jura), Nils Oscar (Våröl), Pistonhead (en alldeles för mörk och storkroppad IPA), Stockeboda Gårdsbryggeri (en trevlig Single Malt på Maris Otter) och något litet bryggeri från Ystad hamnade vi hos Box, Sveriges bästa destilleri, iaf enligt oss.

Box presenterade två sorters råsprit, rökad och orökad, och dessa på sherryfat och bourbonfat. Allting var väldigt ungt men visade extremt stor potential. Råspriten håller någon slags svensk "terroir", en hårdare karaktär än vad de skotska gör. Härlig balans och tydliga fruktoner. Vi spår en lysande framtid.