Provat

Provat

Skånk calva?

SpritPosted by Pierre Modari Sun, April 21, 2013 16:31:05

Förra veckan hände något stort på vårt lokala Systembolag. IKEA-äppelmustens producent, Kullabygden, släppte en "calvados" på svenska äpplen. Det får pga ursprunget inte kallas calvados och har därför fått det fyndiga namnet "Kullados". Inte någonstans nämns ordet Calvados, men på flertalet ställe på förpackningen och flaskan härleder Kullabygden till den traditionella drycken.

Flaskan är ganska söt, ser ut som exakt samma typ som Mackmyra använder. 50cl för 499:- på bolaget. Årgången är 2013, vilket förhoppningsvis symboliserar året den buteljerades. Korken är av syntetkork. Nervattnad till 40%.

Drycken har en härlig färg, ekfaten har satt sin tydliga prägel. Det står inget på flaskan om karamellfärg men det antar jag säger sig själv. Så fort man öppnar flaskan kommer en härlig frisk doft av mogna röda äpplen. Ekfatet sätter också sin prägel. Destillatet har en tydlig "limdoft" vilket förmodligen betyder att det är en enkelpanna i bruk. Det finns också en härlig nötighet, vilken balanserar doften och faktiskt gör aromerna väldigt sammansatta och trevliga. Jag älskar så här unga äppeldestillat, utan den "murkna" doften som kan komma av för lång lagring nära vatten.

Smaken är inte lika tillfredställande. Alkoholen är tydligare än vad den bör vara i en dryck av det här slaget, speciellt med tanke på dess ringa 40%. Kroppen bär varken alkoholen eller löftet från näsan. Äppelkaraktären är tydlig och trevligt vilket ändå räddar en hel del. Eftersmaken försvinner snabbt...

Ett absolut trevligt alternativ till de franska kusinerna men tyvärr har de nog rätt, de där grodätande prettona från norra södern...