Provat

Provat

Slivovica 6/4

SpritPosted by Pierre Modari Sun, April 21, 2013 16:30:16

Idag, lördag, fick vi chansen att prova på några drycker man inte ofta ser i finrummet. Slivovica, plommonbrännvin från Balkan, är väl en av de mest avskydda spritsorterna på vår planet? Sämre rykte får man leta efter. Under min tid har jag dock fått prova en hel del väldigt bra produkter. Från små producenter (kompisens farmor nere i de Serbiska skogarna) till dom största statligt ägda producenterna. Idag provade vi det som ses som det bästa från Serbien, 3 producenter, med syfte diskutera möjligheterna för denna produkt på den svenska marknaden. Jag var skeptisk, tänkte att man kanske kan konkurrera ut Bacardi på batterispritshyllan, inte mer. Jag hade fel...

Vi provade 8 olika spriter, från vit sprit i öststatsflaska till en vacker glasflaska med ekkork innehållande slivo med mer än ett decennie i ekfat på nacken. Den första producenten var också den minst intressanta. Fula flaskor med skruvkork, dåligt destillerad sprit och tyvärr tråkig och obalanserad ekfatskaraktär. Vad denna producenten dock lyckades med var att behålla fräscheten som är ett måste i en bra slivo. Den ska rensa upp efter kaffet, som en liten mintpastill.

Den andra producenten, flaska 5,6 och 7, var raka motsatsen. Spriten var intetsägande, råvarukaraktären borta. Ekfaten hade tagit över helt och gjort destillatet oigenkännligt. Det var även här vi hittade dagens äldsta produkt, tror vi, eftersom åldern angiven på flaskan inte riktigt kändes i glaset. Deras premiumprodukt var dagens första riktigt välbalanserade. Perfekt istället för en cognac efter maten, men inget som fick oss att skrika av glädje.

Den sista producenten hade skickat med en stor flaska med sin premium slivo och 4 småflaskor med andra destillat. Här hade vi kvällens monster. Vilket underbart destillat! Skrek av plommon och andra frukter, riktigt komplext destillat, härlig kropp och väldigt balanserade ekfatstoner. Här har vi hittat en kille som vet vad han gör! Småflaskorna, innehållande hallondestillat, vitt, slivon vi just provat, slivon vi just provat med bra honung, som en likör och ett vitt destillat av rosenkvitten, var av lika hög kvalitet. Att stoppa näsan i hallondestillatet var som att gå ut i skogen en sommarkväll och hamna rakt i ett snår fullt med vildvuxna halllon! Underbart, varenda del av hallonet var med. Bären, skalet, stjälkarna, bladen tillochmed jorden runt om hallonbusken. Bra gjort! Slivon som fått ett stänk av honung hade dött helt på näsan. I munnen gav honungen dock bara positiva egenskaper. En extra sötma, lite mildare alkohol men fortfarande en starkt närvarande plommonarom. Rosenkvitten destillatet var också en gudagåva. Fräscht på näsan, nästan med mintaromer, lite tandkrämsaktigt, och en stram elegant mun ger det en given plats bredvid espresson, på grappans plats (det trodde ingen att jag någonsin skulle säga).

Som sagt, en underbar chans att få prova rakia. Som vanligt är utlåtandet att det finns extremt bra produkter inom alla kategorier. Visst, en billig cognac slinker ner lättare än en billig slivo, men vid rätt tillfälle kan den bästa slivon slå ut vår allra bästa avec.