Provat

Provat

Romprovning 5/4 2013

SpritPosted by Pierre Modari Sun, April 21, 2013 16:28:20
Då var det dags för romprovning i Dryckessällskapets regi. En trevlig kväll med glada provare, intressanta diskussioner och härlig rom!

Vi började med en Havana Club, añejo, för att reta smaklökarna och visa på vad rom har varit i Sverige, fram tills för några år sedan. Redan här började kvällen gå i arrakens tecken.

Nästa rom ut var en Plantation, från Panama, årgång 2000. Trevlig arraksdoft, med en del "orenheter" som påminde om skalen på äpplen.

Efter dessa svulstiga spanska rommer körde vi på snabbt med två Plantation till, från engelsktalande öar. En från Jamaica, årgång 2000 den också och en från Trinidad, 1998. Den senare var en specialbuteljering för Juul's i Köpenhamn som bara släpptes i 450 flaskor efter lite lagring på portvinsfat. Båda visade tydliga toner av grön paprika, den ena fortsatte år det eleganta medan den andra drog mer åt röda bär och godishållet.

Kvällens femte rom blev en flaska från ett av mina personliga favoritdestillerier, J.M Rhum. En 10åring som satt hur fint som helst. Tydliga toner från sockerrörsjuicen och perfekt balanserad lagring. Bättre än såhär blir det knappt.

Sista rommen var lite av en joker. Jag har smakat mexicansk rom förr, Mocambo, och blivit positivt överraskad. Därför valde vi att inkludera en annan i denna provningen. Det visade sig dock att rommen vi valde, Los Valientes 10åring, är samma rom som Mocambo, bara en exportvariant. Härlig är den iaf, med spansk sötma och rondör tillsammans med elegansen och fräscheten från sockerrösjuicen. Kvällens favorit hos folket, vågar jag påstå!

För att testa provarna körde vi ut ännu ett glas, med ett gemensamt mål att sätta ursprungsland och råvara. Vi var väldigt nära. Vi konstaterade direkt att det inte var rom vi hade i glaset pga av den totala bristen av arrakstoner. Stolt kille. Det visade sig vara en lagrad slivovica från Serbien, gissningen på grappa var ju inte långt ifrån... Efter en liten quiz där vinnaren tog med sig en baginboxkylpåse hem kändes det ändå som att folk snappat upp en hel del.

Så, kvällen avklarad. En bärs med grabbarna (ja, stor stark, det får man) sen hem och sova. Imorgon skall det provas slivovica på riktigt!